Çocuklar her bir gelişim döneminde farklı görevlerle karşılaşır ve yeni beceriler kazanırlar. Her bir dönemde çocuğun aşması gereken görevlere çeşitli sorunlar da eşlik eder. Çoğunlukla bu sorunlar olağan ve geçicidir ancak çocuk bu dönemlerde çevresel veya fiziksel engellere takıldıysa bunlar kalıcı ve ileriki yaşlarda devam eden sorunlar haline gelir. Böylece çocukta uyum ve davranış problemleri görülmektedir.
Davranış bozukluğu başkalarının temel haklarına saldırının olduğu, toplumsal kuralların ve değerlerin önemsenmediği, yineleyici biçimde uzun süre devam eden ve erken yaşlarda başlayan davranış örüntüsünü tanımlar.
Davranış bozukluğuna neden olan faktörlerden bahsetmek gerekirse çevrenin genetik yapıdan daha büyük etkisi olduğunu söylemek doğru olur. Sosyoekonomik düzeyi düşük olan, ebeveyni tarafından ihmal edilmiş, yetersiz bakım ve eğitim almış, şiddete ve istismara maruz kalmış, ailede psikopatoloji görülen çocuklar daha fazla davranışsal bozukluk göstermektedir. Bunların yanında bedensel veya zihinsel engel de davranış problemlerine neden olabilmektedir.
Davranış bozukluğunda karşılaşılan belirtileri şöyle sıralayabiliriz;
Sık sık öfke patlamaları görülür.
Sık sık kavga başlatır ve başkalarını korkutur.
Hayvanlara fiziksel şiddet uygulayabilir.
Birini cinsel etkinlikler için zorlayabilir.
İsteyerek başkalarının eşyalarına zarar verebilir veya eşyaları çalabilir.
Ailenin yasaklarını önemsemez, kurallara uymaz, okulda sorun çıkarabilir veya okuldan kaçabilir.
Bu davranış örüntüleriyle karşılaştığınızda öncelikle öfkeyle hareket etmemeye, çocuğun bu problem davranışlar ile hangi sorununu anlattığını gözlemlemeye ve onun duygularını ön plana çıkarmaya çalışın. Ancak çözülmeyen davranış bozukluklarının çocuğun gelecekte anti-sosyal kişilik örüntüsünden depresyona kadar çeşitli sorunlara temel hazırladığı unutulmamalıdır. Davranış bozuklukları çok yönlü terapi uygulanmasını gerektirmektedir. Çocukların iletişim yetenekleri, sorun çözme becerisi, dürtü kontrolü, öfke kontrolü gibi alanlardaki bozuklukların ebeveyn-uzman işbirliğinde düzeltilmesi gelecekte daha büyük sorunlar meydana gelmemesi açısında büyük önem taşımaktadır.
Cinsel terapi, aile danışmanlığı, eğitim danışmanlığı, kurumsal eğitimler için bilgi ve randevu formu üzerinden iletişim kurabilirsiniz.