Bir çok çocuk yeni girdiği ortamda veya yeni tanıştıkları kişilerin yanında sessiz, mesafeli ve bazen tepkilidirler. Ebeveynler sıklıkla bu durumu sorun olarak görme eğilimindedir. Ancak çocukların bu davranışı gayet normaldir ve çocuklar farklı insanlarla tanışıp, farklı ortamlara girdikçe sosyalleşecek ve zaman içinde daha rahat davranabilecektir.
Bir çocuğun hareketli, atılgan ve konuşkan olması onun sessizce çevresini gözlemleyen, kendini daha emniyette hissettikten sonra ortama dahil olan çocuktan daha normal ve sağlıklı olduğunu göstermez. Örneğin eve misafir geldiğinde bir süre odasında vakit geçiren, ardından misafirleri seyreden ve yavaşça ebeveyninin yanına gelerek güvende hissettiği zaman ortama dahil olan çocuğun davranışları gayet doğaldır.
Ancak zaman zaman çocuğun içe kapanıklık durumu daha belirgindir ve bu durum iletişimini, sosyalliğini ve hatta akademik başarısını bile olumsuz etkileyebilir. Geçmiş örnekten devam edecek olursak bu çocuklar misafir gördüğünde sürekli saklanan, neredeyse hiç iletişim kurmayan, başkalarının yanında çok fazla tedirgin olan çocuklardır.
Bu çocuklarda içedönüklük belirtileri görülmektedir. Çocukların bu durumunun altında baskıcı, aşağılayıcı bir ortamda büyümüş olma, kendini ifade edebileceği ortam bulamama, travma nedeniyle kaçınma veya bir çok farklı neden aranabilir.
Özellikle ihtiyaçları karşılanmamış, gerekli ilgi ve sevgiyi görmemiş çocuklar kaygı dolu olurlar. Duygusal olarak tamamlanmamış bu çocuklar sık sık içedönük ve çekingen olurlar. Ayrıca ebeveynlerin içedönük karakteri de çocukta kendini gösterir. Sosyallik hem genetik hem model alma yönüyle yüksek oranda ailede kazanılan bir özelliktir.
Çocukların kendini ifade etmesine izin verilmeli ve sürekli hayır, yapma, dokunma gibi uyarılarla engellenmemelidir. Sürekli engellenen çocuk artık hiçbir işe veya iletişime girişmeyecektir.
Çocuğunuzu ‘’çekingen, hiç konuşmaz, utangaç’’ gibi ifadelerle etiketlemeyin. Onlar bu etiketi kimlikleri gibi kabul edebilir ve benimseyebilirler.
Çocuk yeni ortamlarda geriliyorsa ona gitmeden önce bu ortamı ve neler olacağını anlatın. Çocuklar rutinleri ve gün içinde neler olacağını bilmeyi severler. Farklı ve ani durumlar endişe verici olabilir.
Çocuklar ebeveynlerini model alır. Siz de kendi sosyal becerilerinizi geliştirerek çocuğa bunları aktarın.
Çocuğu farklı gezi ve etkinliklere yönlendirerek yeni kişilerle iletişim kurmasını sağlayın. Çocukların akademik başarı ve eğitim koçluğu için bilgi ve randevu alabilirsiniz.