Obsesif kompulsif bozukluk (OKB); kişinin isteği dışında zihninde beliren, kişinin çoğu zaman mantıksız bulduğu, tekrarlayıcı düşünce, dürtü ya da imgeler olarak ortaya çıkan obsesyonlar (takıntı) ve bu obsesyonların yol açtığı kaygıyı azaltmak ya da gerçekleşmesinden korkulan bazı olayları engellemek için belli kurallarla tekrar tekrar yapılan, motor veya zihinsel eylemler yani kompülsiyonlar (zorlantı) ile seyreden bir bozukluktur. İşlevsellikte belirgin bozulmaya neden olur ve yaşam kalitesini düşürür.
OKB hastaları takıntılarını yok saymaya veya durdurmaya çalışsa da bu durum kaygıları artırdığı için engellemeleri mümkün olmaz. Kurtulmaya çalıştıkça durum daha kötü sonuçlanabilir.
OKB sıklıkla görülen belirtiler şunlardır;
- Aşırı temizlik yapma
- Fazla düzenli olma çabası
- Nesnelere dokunamama, kirleneceği düşüncesi
- Sürekli el yıkama, duş alma
- Zarar göreceğine dair düşünceler
- Sarılmaktan veya el sıkmadan kaçınma
- Bir şeyleri sürekli sayma
- Tekrar tekrar kontrol etme
Tedavisinde bazı durumlarda ilaç ve ayrıca bilişsel-davranışçı terapiler önerilmektedir. Terapide abartılı düşünceler ve davranışlar üzerine konuşma, nedenleri konusunda farkındalık geliştirme ve bu düşünce/davranışları azaltma üzerine çalışılmaktadır.
Zafer Tapancı, Obsesif kompulsif bozukluk olgularında silik nörolojik bulguların obsesif kompulsif belirtiler ve disasiyasyon ile ilişkisi, 2017
Cinsel terapi, aile danışmanlığı, eğitim danışmanlığı, kurumsal eğitimler için bilgi ve randevu formu üzerinden iletişim kurabilirsiniz.