Panik bozukluk terleme, titreme, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve çarpıntıyla birlikte delirme korkusu ya da ölüm korkusuyla seyreden panik ataklarıyla seyreden ruhsal bir bozukluktur. Panik bozukluk tüm anksiyete bozuklukları arasında en sık uzman desteğine başvurulan bozukluktur. Panik ataklar sıklıkla kalp kriziyle karıştırılmakta ve kişiler acil kliniklerine başvurmaktadır.
Panik bozukluk her yaşta başlayabilmektedir. Eşlik eden fobiler, uyku bozuklukları, bedene yabancılaşma, nefes alma problemleri, göğüs ağrıları, baş dönmesi gibi pek çok semptom görülmektedir.
Panik Bozukluğu;
- Tekrarlayıcı ve beklenmedik anda gelen ataklar
- Başka atakların geleceğine ilişkin sürekli bir kaygı duyma
- Kalp krizi geçirip ölme, kontrolünü yitirme ya da felç geçirme gibi kötü sonuçlara yol açabileceği düşüncesiyle sürekli endişe duyma
- Çeşitli kaçınma davranışları ve işlevsellikte azalma (işe gitmeme, yolda yürümekten kaçınma, araç kullanamama, bazı yiyecek ya da içecekleri yeyip içmeme, yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi) bazı davranış değişikliklerinin görüldüğü bir durumdur.
Panik bozukluk ilaç veya terapilerle müdahale edilen ve tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bilişsel-davranışçı terapiler panik bozuklukta önerilmektedir. Panik bozukluk hastalığı erken dönemde saptanıp tedavi edilmediği takdirde hastada, depresyona ve alkol-madde kullanımına yol açabilir.
Ali Kayahan, Panik bozukluğun bilişsel davranışçı terapisinin internet ortamına uyarlanması ve uygulanması, 2020
Ekin Ezgi Pınar Yücel, Panik bozukluğunda psikolojik dayanıklılığın klinik belirtiler ve tedavi yanıtı üzerine etkisi, 2019
Cinsel terapi, aile danışmanlığı, eğitim danışmanlığı, kurumsal eğitimler için bilgi ve randevu formu üzerinden iletişim kurabilirsiniz.